Botox en sauna: wel of geen goede combinatie? | Dokter Michiel

Botox en sauna: wel of geen goede combinatie?

Wanneer jij een Botox® behandeling hebt ondergaan, zijn er de eerste dagen na de ingreep flink wat activiteiten die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van jouw behandeling. Een veelgestelde vraag van cliënten is bijvoorbeeld of je na een behandeling met Botox® nog wel een bezoek aan de sauna mag brengen. Er gaan veel verschillende verhalen rond over de sauna en Botox®, waardoor wij goed begrijpen dat het best verwarrend kan zijn of een saunabezoek daags na een Botox® behandeling wel zo verstandig is. In deze blog vertellen wij je graag meer over het bezoeken van de sauna na een Botox® behandeling!

Kan ik naar de sauna na een botoxbehandeling?
Om je maar meteen gerust te stellen: als jij een Botox® behandeling ondergaat, betekent dit niet dat je nooit meer een bezoek aan de sauna mag brengen. Toch raden wij ten zeerste aan om je saunabezoek niet kort na de behandeling in te plannen. De reden hiervoor is dat Botox® er circa 24 uur over doet om goed in te werken. Zit je in een warme sauna, dan zorgt deze warmte ervoor dat de doorbloeding verhoogd wordt. Dit heeft als gevolg dat de Botox®, nog voor dat het volledig is ingewerkt, alweer wordt afgevoerd: en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Hoe lang geen sauna na Botox®?
Nu je weet dat een saunabezoek daags na een Botox® behandeling ten zeerste wordt afgeraden, vraag jij je natuurlijk af: wanneer mag ik wel weer naar de sauna na een Botox® behandeling? Zoals gezegd doet Botox® er zo’n 24 uur over om volledig in te werken. Dit betekent dat je sowieso de eerste 24 uur na de ingreep een saunabezoek moet vermijden. Om er 100% zeker van te zijn dat de Botox® volledig is ingewerkt en dat je bezoek aan de sauna geen invloed meer op de behandeling heeft, is het verstandig om minimaal twee dagen na de ingreep de sauna te vermijden. Niet alleen zorgt de warmte ervoor dat de Botox® wordt afgevoerd, ook kan jouw lichaamszweet ontstekingen veroorzaken.

Met een gerust hart naar de sauna na een Botox® behandeling
Nadat de twee dagen verstreken zijn en de Botox® volledig is ingewerkt, kun je gewoon weer een bezoek brengen aan de sauna. Desondanks vragen veel mensen zich af of het regelmatig bezoeken van de sauna op de lange termijn alsnog schadelijke effecten op de Botox® kan hebben. Doordat hier nog geen onderzoek naar is gedaan, is deze vraag moeilijk te beantwoorden. Uit ervaring blijkt dat bij sommige cliënten de Botox® in de zomer sneller uitwerkt dan in de winter. Dit zou te maken kunnen hebben met de hogere temperaturen in deze periode. Doordat het tijdens de warme zomermaanden langdurige warmte betreft, is het onzeker of het regelmatig bezoeken van een sauna daadwerkelijk van invloed op de Botox® is. Een bezoek aan de sauna duurt namelijk een stuk minder lang. Desalniettemin adviseren wij om het zekere voor het onzekere te nemen en je saunabezoekjes met mate in te plannen.

Maak vandaag nog een afspraak voor jouw Botox® behandeling
Zoals je in deze tekst hebt kunnen lezen wordt het aangeraden om het bezoeken van een sauna na de Botox® behandeling de eerste twee dagen over te slaan. De warmte van de sauna kan er namelijk voor zorgen dat de doorbloeding verhoogd wordt, waardoor de Botox® wordt afgevoerd. Daarnaast kan lichaamszweet dat in de sauna vrijkomt voor ontstekingen zorgen. Twee dagen na de ingreep is de Botox® volledig ingewerkt en is een saunabezoek gewoon weer toegestaan.

Wil jij meer weten over de sauna en Botox®, of ben je van plan binnenkort een behandeling te ondergaan? Neem dan gerust contact op met Dokter Michiel. Boek eenvoudig een afspraak op onze website of neem direct contact met ons op.

Maak een afspraak

Voor een behandeling op maat

Menu