Warm weer en filler behandeling? | Dokter Michiel

Warm weer en filler behandeling?

Vergis je niet: in ons koude kikkerlandje kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen. Zo kan het zelfs tot 39 graden oplopen! Aangezien het na een filler behandeling niet verstandig is om direct te sporten of de sauna in te gaan, kun je je afvragen of het wel zo slim is om fillers te laten plaatsen bij warm weer. Is het veilig om bij warm weer een filler behandeling te ondergaan? Of zijn er risico’s aan verbonden? In dit artikel leggen we het je uit.

Kun je een filler behandeling ondergaan bij warm weer?
Wees gerust, ook bij warm weet is het mogelijk om veilig een filler behandeling te ondergaan. Wel is het belangrijk dat je op warme dagen extra rekening houdt met de adviezen die de behandelende arts meegeeft. Doe je dat niet, dan kun je te maken krijgen met vervelende gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan extra zwelling na de behandeling.

Algemene adviezen na een filler behandeling
Na een filler behandeling is het dat je minimaal de eerste 3 dagen na een filler behandeling enkele adviezen opvolgt:

  • Ga niet onder de zonnebank
  • Zit niet in de zon
  • Sport niet intensief
  • Drink geen alcohol
  • Vermijd warmte zo veel mogelijk

Deze adviezen gelden altijd na een filler behandeling, ook als het geen warm weer is. Bij warm weer is de kans groter dat je te maken krijgt met zwelling na de behandeling. Blijf de bovenstaande adviezen daarom volgen zolang als de zwelling aanhoudt.

Waarom warmte vermijden na filler behandeling?
Tijdens de behandeling injecteren we de filler in de te behandelen gebieden. Hierbij maken we gebruik van een naald of canule. Door de naald of canule ontstaan er kleine openingen in de huid en wordt het weefsel licht beschadigd. Dit veroorzaakt een normale ontstekingsreactie, waardoor er meer bloed naar deze gebieden komt. Hierdoor kan het behandelde gebied rood zijn na de behandeling. Ook zorgt de ontstekingsreactie ervoor dat er zwelling ontstaat. Bij de een is de zwelling minimaal, terwijl de ander last krijgt van veel zwelling. Voor een goed en snel herstel willen we dat de zwelling zo snel mogelijk verdwijnt. Warmte is in dat geval niet gewenst. Warmte zorgt immers voor méér zwelling. We adviseren daarom altijd om warmte na een filler behandeling te vermijden en het behandelde gebied goed te koelen met een coolpack.

Kan ik warmte vermijden bij warm weer?
Ook bij warm weer is het mogelijk om warmte te vermijden na de filler behandeling. Na de behandeling is het belangrijk dat je niet in de zon gaat zitten. Ga na de behandeling daarom direct naar huis om de zon en warmte zo veel mogelijk te vermijden. Maak gebruik van coolpacks om de behandelde gebied te koelen.

Adviezen voor tijdens warm weer

  • Neem bij warm weer de tijd om het behandelde gebied extra te koelen als er zwelling is
  • Zorg ervoor dat je het niet te warm krijgt. Soms kun je bijvoorbeeld flink zweten van huishoudelijke taken en dat is niet gunstig voor het afnemen van de zwelling.

Wanneer je de bovenstaande adviezen en de adviezen van de behandelde arts volgt, kun je extra zwelling of blauwe plekken voorkomen.

Maak een afspraak

Voor een behandeling op maat

Menu