Botox migraine: hoofdpijn behandelen | Dokter Michiel

Canule of naald bij fillers?

Wanneer je meer informatie opzoekt over fillers, is de kans groot dat je de termen naald of canule tegenkomt. Dit zijn twee verschillende naalden waar de arts uit kan kiezen bij een behandeling met fillers. Maar wat is het verschil tussen deze twee en heb je als klant ook een keuze? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de naald of canule.

Verschil tussen naald en canule
Een injectienaald is een holle naald. Het einde van de naald heeft dus een open einde dat schuin is afgesneden. Hierdoor is de naald extra scherp en wordt er tijdens de injectie een klein gaatje gemaakt in het weefsel. Via dit gaatje kan de filler worden ingebracht.

Ook de canule is een holle naald. Echter, het uiteinde van de naald is dicht en heeft een ronde vorm. Toch kan er ook via de canule filler in het weefsel worden gespoten. Dit komt omdat er net voor het einde van de canule een gaatje aanwezig is. Via dit gaatje kan er filler het weefsel in worden gespoten. Omdat de canule zelf stomp is en zelf niet het weefsel kan doorboren, is het eerst noodzakelijk om een gaatje in het weefsel te maken door middel van een scherpe naald. Vervolgens kan de canule worden ingebracht via dit gaatje.

Een ander verschil tussen een naald en canule zijn de lengte. Een naald is een stuk korter dan een canule.

Naald vs. canule: de verschillen op een rijtje

NaaldCanule
Scherpte puntStompe punt
Korter dan een canuleLanger dan een injectienaald
Geeft meer zwelling dan een canuleGeeft minder zwelling dan een injectienaald
Grotere kans op blauwe plekken dan bij een canuleKleinere kans op blauwe plekken dan bij de canule
Pijnlijker dan de canuleMinder pijnlijk dan een injectienaald
Wordt niet gebruikt bij het opvullen van de traangoten of bij een neuscorrectie met fillers, m.u.v. kleine correctiesWordt veelal gebruikt bij het opvullen van de traangoten of bij een neuscorrectie met fillers, omdat het in risicogebieden de beste en veiligste keuze is
Kan heel precies mee worden gewerkt en is hierdoor zeer geschikt voor o.a. het creëren van een mooie cupidoboog van de lippenKun je minder precies mee werken en is hierdoor niet de eerste keuze bij het opvullen van de lippen

Wanneer gebruik je een naald?
Een naald wordt veelal gebruikt bij behandelingen waarbij de arts zeer precies te werk moet gaan. Denk bijvoorbeeld bij het opvullen van de lippen. Veel mensen wensen een mooie cupidoboog. Dit kan het beste worden bereikt door het gebruik van een injectienaald. Echter, het is ook mogelijk om een lipfiller behandeling uit te voeren met een canule. Dit is afhankelijk van de gewenste resultaten.

Wanneer gebruik je een canule?
De canule wordt gebruikt bij risicogebieden. Dit zijn gebieden waar veel vaatjes lopen. Doordat een canule een stompe punt heeft, is de kans zeer klein dat je een vaatje doorboort tijdens de behandeling. Hierdoor is de risico op complicaties kleiner dan bij een behandeling met een naald. Ook bij mensen die snel blauwe plekken krijgen en erg opzwellen tijdens fillerbehandeling, kan de arts de voorkeur geven aan de canule.

Meer weten over de naald of canule? Neem contact op
Voor meer informatie over naalden of canules kun je gerust contact met ons opnemen. Bovendien ben je van harte welkom in een van onze vestigingen voor een consult. Maak een afspraak via onze website.

Maak een afspraak

Voor een behandeling op maat

Menu