Botox en fillers tijdens zwangerschap | Dokter Michiel

Botox en fillers tijdens zwangerschap

U bent zwanger of u wilt zwanger worden. Wat ontzettend leuk! De kans bestaat dat u zich afvraagt of u tijdens uw zwangerschap nog een Botox- of fillerbehandeling kunt ondergaan. In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten met betrekking tot botox, fillers en zwangerschap.

Geen botox en fillers tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt er niet met Botox, fillers of Profhilo behandeld. Er is namelijk te weinig onderzoek gedaan naar het effect van deze behandelingen op de baby. Hierdoor nemen we bij Dokter Michiel geen risico voor uw en uw baby. Hoewel uit onderzoek op dieren is gebleken dat de stoffen in Botox en fillers geen kwaad kunnen voor de ongeboren vrucht, is er bij iedere ingreep kans op complicaties. Mocht u zwanger zijn en een Botox- of fillerbehandeling ondergaan én er ontstaat een complicatie, kunnen we deze niet behandelen. Dat is natuurlijk zeer vervelend. Hoewel de kans op complicaties bij een ingreep met Botox of fillers zeer klein is, zullen wij het risico niet lopen.

Waarom is er zo weinig bekend over botox en fillers tijdens zwangerschap?

Momenteel is er erg weinig onderzoek gedaan naar de effecten van Botox en fillers tijdens de zwangerschap. Hoewel het vermoeden er is dat de ingrepen geen negatieve effecten zullen hebben op de baby, is er meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. Toch is het erg lastig om meer onderzoek te doen. Er zijn immers weinig vrouwen die proefpersoon willen zijn voor deze onderzoeken. Dat is natuurlijk heel logisch. Dit is echter ook de reden dat er momenteel niet bepaald kan worden wat het effect van fillers en Botox precies is tijdens de zwangerschap. Daarom nemen we altijd het zekere voor het onzekere en behandelen we bij Dokter Michiel geen zwangere vrouwen.

Ik wist niet dat ik zwanger was, wat nu?

Bent u al een Botox- of fillerbehandeling ondergaan en wist u niet dat u zwanger was? U hoeft zich geen zorgen te maken. Jaren geleden is er onderzoek gedaan op dieren waaruit bleek dat er extreem grote hoeveelheden Botox nodig zijn om schade te leveren aan een ongeboren vrucht. Bij een cosmetische behandelingen worden deze hoeveelheden nooit gebruikt. Tot zo ver bekend kan filler ook geen kwaad tijdens de zwangerschap, mits u geen complicaties krijgt na de behandeling.

Welke alternatieven zijn er?

Helaas zijn er niet echte alternatieven voor Botox en fillers. Echter, meestal leven vrouwen veel gezonder tijdens de zwangerschap, wat weer een positief effect heeft op de huid.
Wel is het belangrijk dat u zich ook tijdens de zwangerschap goed blijft beschermen tegen de zon. De zon is immers de grootste oorzaak van huidveroudering. Door u goed in te smeren met minimaal SPF30, kunt u huidveroudering

Botox en fillers tijdens borstvoeding

Ook in de periode waarin u borstvoeding geeft, is het niet verstandig om een filler- of Botoxbehandeling te ondergaan. Hier geldt ook weer dat er te weinig onderzoek is gedaan naar het effect van Botox en fillers voor de baby. Na de borstvoedingsperiode bent u uiteraard weer welkom in onze kliniek. U kunt alvast een afspraak vooruit plannen.

Maak een afspraak

Voor een behandeling op maat

Menu