Alles over het ontstaan, voorkomen en verwijderen van rimpels!

Alles over het ontstaan, voorkomen en verwijderen van rimpels

Gelukkig worden we allemaal ouder. De een heeft hier meer moeite mee dan de ander. Dit kan komen omdat de een meer last krijgt van rimpels dan de ander. Dit is dan ook een van de voornaamste redenen dat mensen onze kliniek bezoeken. We zien veel oudere mannen en vrouwen die graag van hun rimpels af willen komen voor een jongere en frisse uitstraling. Echter, we zien ook veel mannen en vrouwen in de twintig en dertig in onze kliniek verschijnen die graag iets willen laten doen aan rimpeltjes. Sommige mensen komen langs voor preventief advies op het gebied van rimpels. Dokter Michiel legt uit wat rimpels zijn, wat je er tegen kan doen en wat echt helpt tegen rimpels.

De eerste rimpel…

Hoe ouder we worden, hoe meer rimpeltjes we zien ontstaan. De eerste rimpel kan vanaf de vijfentwintigste levensjaar ontdekt worden. Dit hoort er nu eenmaal bij. Door de huid goed te ondersteunen met vochtinbrengende crèmes en hem goed te beschermen tegen de zon kan het ontstaan van rimpels worden verminderd. Wilt u graag weten hoe u op een effectieve manier rimpels kunt tegengaan? Lees verder over het ontstaan van rimpels en ontdek handige tips.

Wat is een rimpel?

Een rimpel is een lijntje in de huid die vaak in het gezicht ontstaan. Heeft u lange tijd gefronst? Dan kan er een tijdelijke rimpel ontstaan. Het kan echter ook zo zijn dat de rimpels permanent in het gezicht blijven staan.
Rimpels ontstaan door veroudering van de huid. Het kan ook te maken hebben met erfelijkheid of invloeden van buitenaf, zoals de zon. Vanaf 30 jaar vertraagt de aanmaak van collageen in de huid. Dit zorgt ervoor dat onze huid minder elastisch wordt, slapper wordt en we te maken krijgen met de eerste tekenen van veroudering.
Vaak is het genetisch bepaald in hoeverre de huid verouderd en wat de status is van de aanmaak van collageen. Er zijn echter meer factoren die een rol spelen bij de conditie van de huid en de veroudering daarvan. Denk bijvoorbeeld aan hormonale veranderingen, roken en alcohol, maar ook de stofwisseling kan van invloed zijn.

Soorten rimpels

We kennen twee soorten rimpels: dynamische en statische rimpels. Dynamische rimpels zijn alleen zichtbaar tijdens het bewegen van het gelaat. Moet u lachen? Dan verschijen er rimpeltjes in het gezicht die we dynamische rimpels noemen. De statische rimpeltjes zijn daarentegen altijd zichtbaar en worden meer zichtbaar naarmate u ouder wordt.

Waar ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan als eerst in het gezicht en zijn hiermee de meest opvallende rimpels. Als je ouder wordt, krijgt u uiteindelijk rimpels over het hele lichaam. Een aantal plekken in ons gezicht zijn gevoeliger voor rimpels dan andere plekjes. Denk bijvoorbeeld aan het gebied naast de ogen. Hier kunnen er vrij snel rimpels ontstaan. De rimpels die hier ontstaan worden kraaienpootjes genoemd. Deze rimpeltjes ontstaan door lachen en zijn meestal het eerst zichtbaar. Als u ouder wordt kunnen deze kraaienpootjes in het gezicht blijven staan. Dit geldt ook voor lijntjes onder de ogen. Rimpels ontstaan voornamelijk door de zon, maar rimpels kunnen ook ontstaan door vaak met de ogen te knijpen (bijvoorbeeld tegen de zon of achter de computer) of wanneer u vaak fronst.

Rimpels rondom de ogen

Heeft u rimpels onder of rond of ogen en wilt u deze laten verwijderen? Dokter Michiel kan u hierbij helpen. Voor een effectieve behandeling tegen rimpeltjes onder en rond uw ogen raadt Dokter Michiel een laserbehandeling aan. De laser die wordt gebruikt met deze behandeling is in staat om de bovenste huidlaag te vernieuwen. Dit doet geen pijn. De behandeling wordt dan ook zonder verdoving uitgevoerd. Na de behandeling merkt u dat de huid weer stevig aanvoelt en straalt u als nooit tevoren! Wilt u meer informatie over deze innovatieve behandeling? Neem dan contact op!

Rimpels rond de mond

Naast de ogen kunnen er ook rimpels op en rond de mond ontstaan. Deze lijntjes zien we vaak terug bij mensen die roken of lang hebben gerookt. Door het trekken aan een sigaret zijn de rimpels permanent in de huid achtergebleven.

Rimpels op het voorhoofd

Rimpels kunnen ook ontstaan op het voorhoofd. Dit heeft te maken met de beweging van de spieren. Wanneer u verbaasd kijkt dan trekt u de wenkbrauwen op en verschijnen er rimpels in het voorhoofd. We noemen deze in onze praktijk vaak fronsrimpels.

Rimpels op het decolleté

Naast rimpels in het gezicht kunnen ze ook in uw decolleté ontstaan. Dit komt omdat uw decolleté, net als uw gezicht, vaak in direct contact komt met zonlicht. Veel mensen vergeten dit gebied in te smeren met zonnebrandcrème, waardoor er vroegtijdige rimpels kunnen ontstaan.

Tips om rimpels tegen te gaan!

Om de vorming van rimpels tegen te gaan, hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

  1. Bescherm uw huid tegen de zon. UV-straling draagt bij aan de afbraak van bindweefsel en de elasticiteit hiervan. Als deze beschadigd zijnm ontstaan er vroegtijdig rimpels in uw gezicht. Draag daarom dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge factor. Bescherm ook altijd uw lichaam tegen fel zonlicht door het dragen van bedekkende kleding.
  2. Hydrateren! Het is belangrijk dat u uw lichaam van binnenuit én van buitenuit hydrateert. Drink voldoende water en zorg dat u regelmatig een vochtinbrengende crème op uw gezicht en uw hals smeert. Wanneer u uw gezicht in de avond reinigt, kunt u vervolgens het beste een crème smeren die de natuurlijke beschermlaag van uw huid in balans houdt. Ook is het belangrijk dat u niet te heet doucht. Een te hete douche kan er namelijk voor zorgen dat de huid uitdroogt.
  3. Slaap zo veel mogelijk op uw rug. Wanneer u op uw buik slaapt, kunnen er plooien in het gezicht ontstaan. Hoewel deze plooien vaak tijdelijk zijn, kan veelvuldig op uw buik slapen er toch voor zorgen dat deze plooien langer in de huid blijven zitten. Ook is het belangrijk dat u voldoende nachtrust krijgt. Zo kan uw lichaam (en huid) optimaal herstellen.

 

  1. Stoppen met roken. Bent u een roker en wilt u rimpels voorkomen? Dan is stoppen met roken de eerste stap! Roken is immers ontzettend slecht voor de huid. De stoffen in een sigaret zorgen voor de afbraak van bindweefsel wat rimpels tot gevolg heeft. Ook wordt de doorbloeding van de huid verstoort, waardoor uw gezicht een grauwe kleur kan krijgen.
  2. Eet gezond. Als laatst wil ik u meegeven dat gezonde voeding essentieel belangrijk is voor het voorkomen van rimpels en andere tekenen van veroudering. Vermijd suikers en vetten en kies voor voedsel dat rijk is aan antioxidanten.

Voorgoed van uw rimpels af?

Heeft u last van rimpels in uw gezicht, uw hals of decolleté? Dan gaan deze nooit vanzelf weg. Gelukkig is er wel iets tegen te doen. Maak een afspraak bij Dokter Michiel zodat wij uw huid kunnen bekijken en bespreken wat we voor u kunnen betekenen. We laten uw huid graag weer stralen.

Maak een afspraak

Voor een behandeling op maat

Menu